Chili w cieniu wielkiej historii
To była doskonała pogoda do żeglugi. Właściwie to nie miało znaczenia o ile nie wystąpi sztorm blokujący port. Trzy okręty były gotowe do wypłynięcia i nie można było się już wycofać. Pełne ładownie oraz stan osobowy załogi. Łącznie ok. 90 podkomendnych. Kapitana przeszył dreszcz ekscytacji. Lata starań, zabiegania o środki oraz przekonywania do własnych marzeń. W końcu nastał ten dzień. Czas wyruszać – pomyślał i przekazał rozkaz podniesienia kotwicy. „Santa Maria”, „Pinta” oraz „Nina” wyszły z portu 3 sierpnia 1492 r. ruszając w nieznane.

12 października przez mrok przebił się krzyk Rodrigo de Triana „Tierra! Tierra!”.Wszyscy wybiegli na pokład nie mogąc uwierzyć w to co słyszą. Chcieli na własne oczy zobaczyć Nowy Świat. Kapitan Krzysztof Kolumb spodziewał się odkryć nową drogę do Indii. Odkrył nowy ląd na którym miały znajdować się nieograniczone skarby. Nie spodziewał się nawet, że jednym z nich będzie roślina przez Indian zwana Axi. "...na wyspie Hispanioli roślina zwana przez Indian "axi" jest ostrzejsza niż pieprz i często stosowana przez tubylców (...) rosną tu krzewy podobne do krzewów róży, których owoce długości kawałków kory cynamonu są pełne drobnych nasion tak ostrych jak pieprz, mieszkańcy Karaibów jedzą te owoce tak jak my jemy jabłka". Ostra papryka chili bo o niej mowa od tej pory razem ze złotem przypływała do Europy na hiszpańskich statkach. Handel tą rośliną był zresztą bardzo intratnym interesem.

Ludwik II Jagiellończyk nie miał wyjścia. Turcy zażądali trybutu, którego nie mógł zapłacić. Z tego powodu z 25 tysiącami żołnierzy 29 sierpnia 1526 r. stanął naprzeciw 80 tysięcy Sulejmana Wspaniałego. Bitwa pod Mohaczem przeszła do historii jako początek 150 lat zależności od Turków. Przegrana jednak wpłynęła pozytywnie na kuchnię węgierską ponieważ najeźdźcy przywieźli ze sobą ostre papryczki. Popularność nowa przyprawa uzyskała najpierw w warstwach ubogich ponieważ pieprz sprowadzany z Indii był za drogi. Jednak z biegiem czasu była coraz popularniejsza i po latach ostre potrawy stały się domeną narodową Węgrów.

Jeśli jednak mówimy o kraju gdzie ludzie nie mogą żyć przez chili to należy wspomnieć o Meksyku. Ostra papryka jest tam przyprawą niemal do wszystkich potraw. Jej popularność przypuszczalnie wzięła się z kultu macho. Papryczki chili spożywane w dużych ilościach mają podnosić sprawność seksualną. Czytaj - chcąc być prawdziwym samcem alfa musisz chodzić w rozpiętej koszuli, być twardym, eksponować swój pistolet trzymany za paskiem oraz wcinać kilogramami chili w każdej postaci. Jeśli spełniasz te warunki na pewno odnajdziesz się w Meksyku. Mieszkańcy tego sąsiada USA wierzą również, że ostre jedzenie daje moc rzucania czarów na innych ludzi. Jest jeszcze jeden aspekt kulturowy naszych roślinnych przyjaciół. Niektórzy mieszkańcy Meksyku czczą bogów chili opiekujących się ich uprawami papryczek.

Małą niepozorna papryczka o wielkiej mocy miała również duży wpływ na mieszkańców Europy pomimo tego że wydaje nam się ona tak bardzo egzotyczna. Zielone, czerwone oraz żółte owoce na zielonym krzaku w XVII w. cieszyły również oczy Hiszpanów i Włochów jako ozdoby stawiane w oknach. Chili jest jedną z roślin silnie zakorzenionych w kulturze wielu krajów świata.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel