Czy wiesz, że...?
Kapsaicyna jest stosowana jako lek przeciwbólowy, rozgrzewający na stawy i mięśnie.

Spożycie kapsaicyny w niewielkich ilościach ma dobroczynne działanie ponieważ pobudza wydzielanie śliny, pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie.

Kapsaicyjna przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii.

Kapsaicyna zawarta w papryce działa podobnie jak witamina A, C czy E. Kapsaicyna uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek powodującą raka.

Kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin.

Kapsaicyna jest bogatym źródłem witaminy C. Już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

Kapsaicyna pobudza układ krążenia oraz wzmacnia odporność organizmu Papryka zawiera antyoksydanty posiadające zdolność neutralizowania wolnych rodników.

Papryka według wierzeń ludowych poprawia samopoczucie i wzmaga potencję.

Wartość energetyczna zielonej papryki to 15 kcal, a czerwonej 32 kcal

w Indiach do przykładowego posiłku dla 4 osób wykorzystuje się m.in.: garść chili marynowanych w całości, dwie łyżki pieprzu Cayenne, dwie łyżki świeżych, posiekanych, zielonych chili oraz miskę świeżych chili służących jako zagryzka

Mała papryczka jest ostrzejsza od dużej, spiczasta pikantniejsza od okrągłej, najdelikatniejsza jest żółta

W Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian chili.

Chili hamuje apetyt, w szczególności na słodycze i tłuste potrawy, a więc idealnie nadaje się do odchudzania.

Nie każde chili jest pikantne, np. "Sweet Banana".

Tradycyjna papryka jest też chili. Na Węgrzech uprawiana jest od tak dawna, aż straciła całą swoją ostrość.

Skala poziomu ostrości została stworzona przez Wilbur’a L. Scoville’a w 1912 roku.

Papryka istnieje od przynajmniej 7000 lat p.n.e.

Kapsaicyna nie ma smaku ani zapachu.

Chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na wrzody. Liczba zachorować na raka żołądka w krajach, w których chili jest ważnym składnikiem diety, jest bardzo niewielka.

Z 10 kg świeżych jalapeno powstaje zaledwie 1 kg wędzonych Chipotle.

George Washington jak i Thomas Jefferson hodowali chili.

Im krótszy łańcuch molekularny, tym bardziej ostre chili.

Chili są owocami, a nie warzywami.

Pierwsze nasiona chili do sprzedaży wprowadził w 1806 roku, botanik McMahon
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel