Papryka a zdrowie
Ile razy w dzieciństwie słyszeliście „Do herbaty dodaj cytryny, ma mnóstwo witaminy C.” Stałe hasło każdej mamy oraz babci szczególnie w okresie przeziębień. Gdyby jednak wiedziały to co my wiemy to na śniadanie zjadalibyśmy kanapki z chili. Z pikantych papryczek można zrobić ostre potrawy, jak żadne inne na świecie, jednak mają one jeszcze jedną właściwość – są bombami witaminowymi. Dzięki związkom chemicznym w nich zwartym pozytywnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu.
Nobel za pracę z papryką
W roku 1937 profesor Albert Szent-Gyorgyi otrzymał nagrodę Nobla za wyodrębnienie z węgierskich papryczek kwasu askorbinowego czyli inaczej witaminy C. Ale dlaczego właściwie z papryczek a nie z cytryny? Pytanie słuszne w oparciu nasze stereotypy jednak jak się okazuje zawartość powyższej witaminy w owym cytrusie to jedynie namiastka tego co można znaleźć w papryce. Dokładnie jest jej pięciokrotnie więcej. 100 g przewyższa już dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Na szczęście jedzcie papryczki do woli ponieważ tego uniwersalnego środka anty przeziębieniowego nie można przedawkować – jego nadmiar usuwany jest na bieżąco razem z moczem. Wyjątek stanowią osoby mające problemy z nerkami np. cierpiące na przewlekłą chorobę nerek. Dietę powinny konsultować z nefrologiem lub urologiem. Zaskoczeni? Ale to jeszcze nie wszystko o papryce.
Kapsaicyna naszym przyjacielem jest
Oczywiście pikantne potrawy konsumujemy dla ich niepowtarzalnie ostrego jak żyletki smaku. Jednak kaspaicyna ma wiele innych właściwości niezwykle pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przede wszystkim powinny ją spożywać osoby chcące zadbać o linię. Wspiera spalanie kalorii – szczególnie jeśli została zjedzona przed wysiłkiem fizycznym. Doskonale również kontroluje przetwarzanie węglowodanów dzięki czemu dochodzi do efektywniejszego zużycia kalorii i produkcji energii. Wzmacnia również organizm podczas wymagających treningów fizycznych. Dzieje się tak ponieważ dzięki niej dochodzi do lepszej absorbcji tlenu do krwi. Nie można również zapomnieć, że ostre papryczki zawierają również potężną dawkę przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki – jedną z głównych przyczyn nowotworów.
Lepiej się poczujesz gdy papryczek chili kilogram skonsumujesz
Nie rozdrabniając się możemy powiedzieć, że papryka jest dobra na wszystko. Nie tylko zawiera witaminę C ale również A oraz kilka z rodziny B oraz E. Wzmacnia odporność oraz reguluje trawienie i chroni przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą oraz osteoporozą. Jeśli nawet cierpi dusza chili również może ją uleczyć. Kapsaicyna powoduje wydzielanie endorfin dzięki którym człowiek staje się szczęśliwszy oraz można powiedzieć zadowolony z życia.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel