Powstanie skali Scoville'a
Na przełomie XIX i XX wieku głowiono się jak oznaczyć poziom ostrości papryczek. „Eureka” mógł wykrzyknąć dopiero Wilbur Scowille w 1912 r. Ten amerykański chemik wpadł na pomysł badania ostrości organoleptyczne. Docelowo postanowił stworzyć skalę wskazującą poziom ostrości wybranych odmian papryczek. Wspomnianą cechę określało zazwyczaj pięć osób, które piły roztwór cukru w wodzie z dodaną znaną ilością alkoholowego ekstraktu z badanych papryczek. Niestety jak się domyślacie technika powyższa była mocno niedokładna oraz dlatego, że tester mógł jednego dnia testować tylko jeden gatunek.

Chcąc zrobić krok na przód w pomiarach Amerykańskie Stowarzyszenie Sprzedawców Ostrych Przypraw (ASTA) wprowadziło własną skalę ostrości oraz system jej pomiaru. Spowodowało to lekkie zamieszanie z powodu istnienia dwóch skal. Ułatwiono jednak życie fanom ostrych przypraw poprzez ich połączenie. Powstała do dzisiaj używana skala Scowille’a (SHU). Czysta kapsaicyna ma najwyższą wartość 16 mln SHU natomiast słodka papryka 0 SHU. W chwili obecnej do pomiarów używa się wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej. W celu uproszenia zapisu powstała również skala 10-cio punktowa. W tym przypadku 0 oznacza odmiany niewarte uwagi dla zwolenników ostrych przypraw a 10 są to odmiany najostrzejsze. Jest jeszcze jedna kategoria 10+ zarezerwowana dla papryczek o ostrości porównywalnej z krwią ósmego pasażera „Nostromo”.

Skoro udało się mierzyć „zawartość żyletek” w określonych gatunkach co jakiś czas pojawiają się nowe odmiany dzięki którym ostra papryka bije kolejne rekordy Guinessa. W chwili obecnej najodważniejsi mogą zmierzyć się z odmianą Trinidad Scorpion Butch T, której poziom ostrości szacuje się na 1.463.700 SHU. Wcześniejsi rekordziści czyli z 2011 r. czyli Infinity Chilli oraz Naga Viper miały odpowiednio 1.067.286 SHU oraz 1.382.118 SHU. Dla porównania skali Scowille’a jedna z najostrzejszych odmian habanero ma zazwyczaj od 100 000 do 325 000. Tajemnicą Trinidad Scorpion Butch T jest ponoć nawóz zrobiony z odchodów robaków.

W 2007 r. firma o magicznej nazwie Blair's Death Sauces wprowadziła na rynek 999 buteleczek o pojemności 1 ml zawierających czystą kapsaicynę, Zalecane środki ostrożności podczas otwierania i spożywania to rękawiczki oraz okulary ochronne. Do otwartej buteleczki nie powinni się również zbliżać astmatycy ponieważ może to być ich ostatnia przygoda w życiu z tą przyprawą a właściwie to może to być ich ostatnia przygoda.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel