Peperonico - co to za papryka?

Peperonico jest ostrą papryczką chili będącą chlubą miasteczka Diamante leżącego we włoskim regionie Calabria. Ostra papryka została sprowadzona do tego regionu w XVI. Początkowo służyła jako środek do konserwacji wieprzowiny. Obecnie można ja spotkać w kuchniach Diamante pod przerażonymi postaciami: świeże, suszone, marynowane, konsekrowane, w grappie oraz w marmoladzie. Patronuje nawet działaniom Academia del peperoncino. Jest to organizacja założona w 1994 roku przez Enzo Monaco w celu promowania pikantnej kultury peperonico we Włoszech. W dzisiejszej kuchni bardzo często dodaje się do pizzy olej Peperonico dzięki czemu zyskuje ona nowy, lepszy smak. Warto również spróbować zrobić własną peperonico w proszku. Wystarczy wysuszyć papryczkę na balkonie przez tydzień lub dwa, a następnie w moździerzu ją zproszkować. Smacznego!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel